Nederland er medlem af EU.
I Nederland er klokken de samme som i København, Paris og Rom.
Nederlandsk, men taler du engelsk eller tysk kan du sagtens gøre dig forståelig.
Mange formaliteter og aftaler omkring sager som nødvendige rejsedokumenter, bildokumenter, krav til dit transport- og opholdsmiddel, sygdomsudgifter og medtagning af dyr er ikke udelukkende afhængig af destinationslandet, men også af dit afrejsested og din nationalitet. Også længden af dit ophold spiller herved en rolle.
For at få information om nye toldregler, kan du i dit eget land tage kontakt med dit ferielands repræsentanter.
Læs videre
Valuta og pengesager
Møntenheden i Nederland er euro. Kurs september 2016: 1 DKK = 0,13 EUR.
Kreditkort
Mange steder kan du betale med kreditkort.
Åbningstider og helligdage
Banker
Bankerne holder åbent på hverdage til kl. 17.00. Du kan ved enhver bank hæve penge i automaterene døgnet rundt og i næsten ethvert supermarked i disses åbningstider.
Forretninger
Om mandagen holder forretningerne åbent fra kl. 13.00 til kl. 18.00. Tirsdag til fredag holder de åbent fra om morgenen til kl. 18.00. Om lørdagen lukker de for det meste først kl. 17.00. I de fleste byer er der længe åbent enten torsdag eller fredag, hvilket betyder at størstedelen af butikkerne holder åbent til kl. 21.00.
I de større byer såsom Rotterdam, Amsterdam, Utrecht og Den Haag holder forretningerne også åbent om søndagen fra kl. 12.00 til kl. 17.00, og nogle gange holder butikkerne endnu længere åbent.
Turistinformation
Turistinformationerne holder åbent fra kl. 9.00 til kl. 18.00 og om lørdagen til kl. 17.00. De er nemme at genkende på de blå, trekantede skilte, hvori der befinder sig tre hvide V'er (VVV). Her kan du få al mulig information om f.eks. områdets byer, seværdigheder, åbningstider etc.
Apoteker
De fleste apoteker holder åbnet på hverdage til kl. 18.00.
Helligedage
- Nytårsdag
- påskedagene
- 27. april (kongedag)
- Kristi himmelfarsdag
- pinsedagene
- juledagene
Kommunikation
(Mobil)telefon
Mobiltelefonnettet fungerer godt i hele Nederland. Der er et 3G-net for mobil internet. Du kan købe telefonkort i supermarkederne, varehusene samt i telefonbutikker.
Wifi, internet
Mange cafeer og restauranter tilbyder deres gæster gratis wifi.
Postkontorer
Postkontorerne i Nederland er blevet udskiftede med salgssteder i supermarkeder og andre butikker. Som regel holder disse steder åbent mandag til fredag til kl. 17.00 samt lørdag morgen. Du kan købe frimærker i næsten ethvert supermarked.
Veje og trafik
Vejnetværk
Ved udkanten af mange af de større byer findes de såkaldte 'transferiumer', hvorfra du hurtigt og billigt kan komme ind til bymidten med offentlig transport. Har du brug for hjælp i tilfælde af et uheld, kan du få denne fra ANWB. Et godt alternativ til ANWB er Route Mobiel. Yderligere information kan du få på tlf.: 088-2692888 (ANWB) eller tlf.: 020-6515115 (Route Mobiel).
Færdselsregler
På flere og flere motorveje må du køre 130 km/t. Hold derfor godt øje med trafikskiltene. Promillegrænsen er 0,5‰. I rundkørsler har du forkørselsret over for biler, der kommer fra højre, med mindre andet er angivet. Det anbefales at køre med nærlys hele døgnet. Gør under kørslen kun brug af en håndfri telefon. Et rundt skilt med en rød kant og bogstavet 'B' betyder, at det er en B-vej. Denne vejs maksimale bredte er 2.20m.
Navigation
Det er tilladt at gøre brug af navigationsapparat eller mobiltelefon for at lokaliserer de faste radarkontrolposter.
Campingvogn/ campingbil
Du må ikke overnatte på offentlige veje i din campingbil.
Maksimalt tilladte mål
Højde 4m, bredte 2,55m og maksimale længde 18m (hvoraf påhængsvognen maks. 12m).
Brændstof
Det er nemt at finde blyfri benzin, diesel samt LPG.
Tankstationer
Tankstationerne holder åbent til kl. 22.00. I de større byer samt langs motorvejene har benzinstationerne døgnåbent. På stort set enhver station kan du betale med betalingskort og kreditkort.
Betalingsveje
Det er gratis at køre på de nederlandske veje med undtagelse af i Westerschelde-tunnellen i Zuid-Beveland (Zeeland) samt i Kil-tunnelen i Dordrecht (Zuid-Holland).
Alarmnumre
112: Det nationale alarmnummer til politi, brandvæsen og ambulance.
Campere
De nederlandske campingpladser hører til blandt Europas bedste: Der er megen underholdning for børnene, og faciliteterne (såsom indendørslegepladser og gadefodboldmarker) er sjove og opfindsomme. Campingpladserne er godt organiserede og der er megen grønt. Bilerne skal ofte parkeres på en parkeringsplads uden for området, hvilket giver fred og ro på campingpladsen.
Kun i meget få kommuner er det tilladt at campere andre steder end på en campingplads. Der er mange campingpladser, som tilbyder en familiepris til 4 eller 5 personer inklusiv el. Det vil sige, at du betaler det samme beløb, hvad enten du rejser sammen med blot en anden eller en med hele familien.
Praktisk
- De ekstra udgifter til f.eks. turistskat og miljøskat kan være høje.
- Sørg for altid at have en adapter til stikkontakterne med.
- Du kan drikke vandet i hanerne.
Klassifikationssystem af campingpladser
ACSI giver ingen stjerner til de nederlandske campingpladser. De stjerner, du ser i annoncerne, har campingpladserne selv oplyst. ACSI er ikke ansvarlig for korrektheden af antallet af stjerner.