Slovenien er medlem af EU.
I Slovenien er klokken det samme som i København, Paris og Rom.
Slovensk, men mange steder kan man også tale engelsk.
Mange formaliteter og aftaler omkring sager som nødvendige rejsedokumenter, bildokumenter, krav til dit transport- og opholdsmiddel, sygdomsudgifter og medtagning af dyr er ikke udelukkende afhængig af destinationslandet, men også af dit afrejsested og din nationalitet. Også længden af dit ophold spiller herved en rolle.
For at få information om nye toldregler, kan du i dit eget land tage kontakt med dit ferielands repræsentanter.
Læs videre
Valuta og pengesager
Møntenheden i Slovenien er euro. Kurs september 2016: 1 DKK = 0,13 EUR.
Kreditkort
Kreditkort accepteres på næsten alle hoteller, restauranter, butikker og tankstationer.
Åbningstider og helligdage
Banker
Bankerne holder på hverdage åbent til kl. 17.00 med en middagspause mellem kl. 12.00 og kl. 14.00.
Forretninger
Forretningerne holder på hverdage for det meste åbent til kl. 19.00 og om lørdagen til kl. 13.00.
Apoteker
I Slovenien holder apotekerne åbent mellem kl. 7.00 og kl. 19.00 og om lørdagen mellem kl. 7.00 til kl. 13.00.
Helligdage
- 1. og 2. januar
- 8. februar (kulturdag)
- påskedagene
- 27. april (modstandsdag)
- 1. og 2. maj (arbejderbevægelsens internationale kampdag)
- pinsedag
- 25. juni (Sloveniens dag)
- 15. august (Mariæ himmelfartsdag)
- 31. oktober (reformationsdag)
- allehelgensdag
- juledagene
Kommunikation
(Mobil)telefon
Mobiltelefonnettet fungerer godt i store dele af Slovenien undtagen i de afsidesliggende områder. Der er et 3G-net for mobil internet.
Wifi, internet
På flere og flere offentlige steder kan du nu, enten betalt eller gratis, gøre brug af wifi.
Postkontorer
Postkontorerne holder på hverdage åbent til kl.18.00 og om lørdagen til kl. 12.00.
Veje og trafik
Vejnetværk
De større veje er af rimelig god kvalitet. Det kan ikke anbefales at køre på andet end motorvejene efter mørkets frembrud. Du kan kontakte den slovenske vejhjælp (AMZS) på tlf. 1987.
Færdselsregler
Trafik fra højre har forkørselsret. Trafikanter, der allerede befinder sig i en rundkørsel, har forkørselsret frem for trafikanter, der ankommer til rundkørslen. Militære køretøjer samt militære kolonner har altid forkørselsret.
Promillegrænsen er 0,5‰. Det er obligatorisk at køre med nærlys/kørelys hele døgnet. Gør under kørslen kun brug af en håndfri telefon. Når du overhaler et andet køretøj, skal du bruge blinklyset til du er helt forbi køretøjet. Når du bakker, skal du altid have advarselslyset tændt. Er der tale om vintervejr, skal du have vinterdæk eller snekæder på.
Navigation
Det er tilladt at gøre brug af navigationsapparat eller mobiltelefon for at lokaliserer de faste radarkontrolposter.
Campingvogn/ campingbil
Når du er på rejse med en campingvogn skal du have 2 advarselstrekanter med dig. En til bilen og en til campingvognen. Derudover er det en god ide at medbringe registrerings- eller købsbevis for dyrt apparatur i campingvognen eller campingbilen. Køretøjer under 3.5 ton skal have en vejskatmærkat. Lære yderligere information herom under 'Betalingsveje´. Yderligere information www.dars.si.
Maksimalt tilladte mål
Højde 4.20m, bredte 2,55m og maksimale længde 18,75m (hvoraf påhængsvognen maks. 12m).
Betalingsveje
På de slovenske motorveje og motortrafikveje er det obligatorisk at have en vejskatsmærkat, hvis køretøjet vejer under 3.5 ton. Bestil din mærkat, før du tager til Slovenien. Så behøver du ikke vente ved den slovenske grænse! Du kan bestille mærkaten på www.tolltickets.com. Du kan også købe mærkaten på en af de slovenske tankstationer, supermarkeder og kiosker eller på en af de større tankstationer i nabolandene i grænseområdet.
Karawankentunnellen mellem Østrig og Slovenien er ikke inkluderet i vejskatsmærkaten. Her skal du altså betale ekstra vejskat.
Brændstof
Blyfri benzin og diesel kan købes overalt. Det er nogenlunde nemt at få fat i LPG.
Tankstationer
Langs motorvejene holder tankstationerne døgnåbent, andre steder holder de åbent mellem kl. 7.00 og kl. 20.00. Du vil ofte kunne betale med kreditkort.
Alarmnumre
- 112: Brandvæsen og ambulance
- 113: Politi
Campere
En del af de slovenske campingpladser har specialiseret sig i wellness og spa. Kvaliteten af disse campingpladser ligger over middel. De smukt beliggende campingpladser i de Juliske Alper, der grænser op til Østrig og Italien, er mere beskedne og retter sig især mod gæster, der holder af sport, så som vandreture, mountainbiketure og bjergklatring. Mange campingpladser har legeplader og underholdning for de små.
De slovenske campingpladser bliver klassificeret ved hjælp af 1-5 stjerner. Jo flere stjerner, jo flere faciliteter. Det er ikke tilladt at campere frit i naturen, ønsker du alligevel at gøre dette, skal du først indhente tilladelse fra politiet.
Praktisk
- Sørg for altid at have en adapter til stikkontakterne med.
- I vandet fra hanen kan drikkes, men føles lidt hårdt.